Å ta med seg barna på tur; en lyst eller en last?

21. november 2015

Jeg får titt og ofte spørsmål og kommentarer fra andre foreldre om det å ha med seg småbarn på tur. Spørsmål som «er ikke det mye styr å ta med så små barn på tur?» og «Hvordan får du det til i en hektisk hverdag?». Det er mange foreldre der ute som ønsker å ta med seg barna ut på tur, men forteller at det ofte kun blir med tanken. Er det fordi vi tenker for vanskelig? Kanskje man kan man heller spørre seg hva som blir mest styr, å ta med seg ungene på butikken eller ta de med ut på en liten topptur i nærområdet?

Å gi barna naturopplevelser betyr ikke at man må gå kjempelangt, ha det beste og dyreste utstyret, eller være «friluftsekspert». Det er egentlig veldig enkelt og jeg kan i alle fall garantere at det ikke er noen som maser om å kjøpe ditt og datt.

De turene vi oftest tar er de i nærområdet. Da tar vi med oss en sekk med varme klær, noe å sitte på og litt mat. Sammen sanker vi ved og fyrer opp. Når bålet er tent så er det meste gjort – da koser vi oss bestandig. Å se tilbake til første gang de fikk fyr på bålet helt på egenhånd er et fint minne og noe alle husker. Å få fyr på et bål er kanskje ikke noe vi voksne selv tenker på som noe stort, men for barna er det et lærerikt og stolt øyeblikk. Det er nettopp slike små gleder som gjør friluftslivet sammen med barna så fint.

I naturen er vi borte fra skjermer, men plassert på første rad i vårt helt egne teater. Et teater med opplevelser, lyder, smaker, lukter, farger og former skjermen aldri kan gi oss. Det å se ungene legge merke til de små tingene vi voksne ofte tar for gitt eller overser, som et «brokkoli-tre» eller «sukkerspinnskyer» gir stor glede, og også en god latter. Ungene har en rik fantasi, som de virkelig får utløp for ute på tur. Bort fra hverdagsstress og ute i friluft tillater vi oss også å være oppmerksomme og leve i nuet sammen med barna våre, skape minner vi tar med oss livet ut. Dette skal ikke være en last men en lettvint lyst. Begynn i det små og venn barna til naturen, gi de utfordringer som skaper mestring og de blir deres beste turkamerater.

 

Jeg er en 28 år gammel tobarnsmor, som bor i Alta, og er utdannet ernæringsfysiolog og jeg jobber med livsstil og helse. Siden jeg ble mor har jeg alltid likt å ta med meg barna ut i naturen, allerede fra spedbarnsalderen. Med denne bloggen ønsker jeg å inspirere foreldre til få ungene og seg selv vekk fra skjermen og hverdagsstress, og ut i naturen.

1 kommentar

Å ta med seg barna på tur; en lyst eller en last?.
  1. Andrea
    |

    Så enig I det du skriver på slutten, prøver å være flink å bruke naturen men etter at skolen startet opp i hæst har det stoppet opp litt, men har satt som mål å bli flinkere i det nye året ? Og så gøy at du har startet opp blogg, håper å finne mye inspirasjon her etter hvert ☺ Skriv gjerne om tips til hvor å dra på tur I nærområdet Alta, alt ettersom sesong og vær forhold og tips til aktiviteter å ting å gjøre ute i naturen. Gleder meg til å lese mere ☺

Legg igjen en kommentar

Setter pris på din tilbakemelding

Vennligst vent...